Slapeloosheid

Veel mensen ervaren wel eens een periode waarin het slapen minder vlot lijkt te gaan. Men slaapt niet goed in, wordt frequent wakker doorheen de nacht of lijkt de hele nacht wakker te liggen. Onrustig slapen is vaak van tijdelijke aard en een gevolg van één of andere bijzondere gebeurtenis. Te warm, te laat gegeten, een drukke periode op het werk, een ruzie,…

Soms houdt het slecht slapen aan gedurende langere tijd. Er kan dan sprake zijn van een slaapstoornis (primaire insomnia). Chronisch slaaptekort kan allerlei gevolgen hebben op lichamelijk en/of psychologisch vlak: de algemene weerstand en vitaliteit dalen, men krijgt last van hoofdpijn, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, enz. We hebben onze slaap immers nodig om te herstellen. Zowel geestelijk als lichamelijk slaan we zo nieuwe energie op.

Het is heel normaal dat je gedurende de nacht enkele keren wakker wordt. Soms kan je je dit nog herinneren, vaak weet je het niet. We spreken pas van slapeloosheid of insomnie wanneer men gedurende meer dan 3 weken:

  • onderbroken slaapt (meerdere keren per nacht meer dan 30 min. wakker ligt)
  • langer dan 30 min. nodig heeft om in te slapen
  • meer dan 30 min. te vroeg ontwaakt
  • een combinatie van voorgaande factoren

en men hiervan doorheen de dag:

  • overmatige vermoeidheid ervaart die het normale functioneren belemmert en/of
  • een verminderd prestatievermogen ervaart en/of
  • prikkelbaar, overmatig emotioneel, slecht gehumeurd is.

FIKA coaching wil volwassenen met slaapstoornissen ondersteunen in hun zoektocht naar een goede nachtrust. We gaan samen aan de slag om inzicht te krijgen in het verstoorde slaappatroon. FIKA coaching wil de nodige vaardigheden aanreiken om (terug) een normaal slaappatroon aan te leren.